Davetiye, alyans seçimi, düğün mekanı, dekorasyon, gelinlik provaları, saç modeli, oturma düzeni… Gelin adaylarının aklında, evlilik hazırlıkları başlamadan önce pek çok soru işareti vardır. Evlenirken en sık sorulan 10 soruyu cevaplıyoruz!

1- Düğün tarihini seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Düğününüzü hangi mevsimde seçeceğinize bağlı olarak öncelikle iş planınızı gözden geçirmelisiniz. Resmi tatiller, bayramlar, hava durumu, her iki tarafın aile bireylerinin programları mutlaka göz önünde bulundurmanız gereken noktalar arasında. Düğün mekanınız ile düğün tarihinin birbiriyle örtüşüyor olması gerekiyor.
Düğünden sonra balayına çıkacağınızı da aklınızda bulundurun ve düğün tarihine karar verirken balayı aktivitelerinizi de gözden geçirin.

2- Alyans seçerken nelere dikkat etmeliyim?
Eşinizle birbirinize olan bağlılığınızı simgeleyen alyansınızı  ömür boyu parmağınızda taşıyacağınızı unutmayın. Kullanışlı ve aynı zamanda zarif bir model seçmeye özen gösterin. Alyansın ölçüsü parmağınızı sıkmayacak şekilde alınmalı.  Ayrıca çok ağır bir model seçmemenizi öneririz; 4-5 gr. ağırlığındaki alyanslar ideal… Bu ayrıntıları göz önünde bulundurarak kişisel beğenilerinizi devreye sokabilirsiniz.

3. Gelinlik seçimini ne zaman yapmalıyım?
Hazırlıklar ne kadar sürer?

Her gelin adayının hayal ettiği bir gelinlik modeli mutlaka vardır. Ancak yine de gelinlik seçimini yaparken bir modaevine veya terziye danışmanızı öneririz; vücut tipiniz ve ölçülerinizi göz önünde bulundurarak sizi daha iyi yönlendireceklerdir.  Gelinliğinizi diktirebilir veya hazır alabilirsiniz, seçiminiz hangi yönde olursa olsun hazırlıklara en az 2-3 ay önceden başlayın. Unutmayın provalara ne kadar erken başlarsanız o kadar az risk almış olursunuz. Nikahtan 2 gün önce gelinliği teslim almalısınız. Bu konuda size önemli bir tavsiyemiz daha var: Gelinlik provalarınıza başladığınız günden itibaren kilonuza dikkat edin. Ayrıca provalara yalnız gitmeyin, bu konuda ikinci bir gözün eleştirilerine kulak verin.

4. Saç modeline karar verirken nelere dikkat etmeliyim?  Düğün günü için saç modelinize ve kullanacağınız aksesuarlara karar verirken, kişisel beğenilerinizin yanı sıra gelinliğin modeli, saçınızın kesimi ve yüz hatlarınız da çok önemlidir. Bu konuda kuaförünüzün yönlendirmelerini dikkate alabilirsiniz. Saç renginizi ya da modelini değiştirmek istiyorsanız bunu son ana bırakmayın. Yanınızda size fikir verecek birileri mutlaka bulunsun. Eğer dağınık bir topuz tercih ediyorsanız, saç aksesuarında tercihinizi pırıltılı taşlardan yana kullanabilirsiniz. Doğallıktan vazgeçmem diyorsanız, mevsim çiçeklerini tercih edebilirsiniz. Bir sürprizle karşılaşmamak için düğünden 1 hafta önce kullanacağınız aksesuarlarla birlikte kuaförünüze gidip prova yaptırmanızda yarar var.

5. Davetiye listesini nasıl hazırlamalıyım?
Davetiye aşamasında dikkat etmeniz gereken iki önemli nokta bulunuyor. Birincisi davetiye seçimi, ikincisi ise davetli listesinin oluşturulması… Davetiye seçiminde kişisel beğenileriniz ve eşinizle vereceğiniz ortak karar ön planda olmalı. Gelin ve damat adayının beğenisine sunulan birbirinden farklı renk ve modellerdeki davetiye ve zarflar bulunuyor. Ancak içinize sinen bir model bulmakta zorlanıyorsanız veya hayalinizde canlandırdığınız davetiye örneği piyasadakilerden çok farklıysa, hizmetlerine davetiye seçimi de dahil olan organizasyon şirketlerinden yardım alabilir ve size özel bir davetiye tasarlamalarını isteyebilirsiniz. Gelelim davetli listesini oluşturmaya; düğün telaşı içinde bazı yakınlarınızı listeye koymayı unutmanız çok doğal. Bu yüzden davetli listenizi düğünden 2-3 ay önce hazırlamaya başlamanızı öneririz. Bu arada fazla sayıda davetiye bastırmayı ihmal etmeyin. Böylece özellikle zarflarda herhangi bir yazım hatası yaptığınızda veya listenize davetli eklemek durumunda kaldığınızda zor durumda kalmamış olursunuz. Davetiyeleri düğünden bir ay önce dağıtmaya başlamalısınız.

6. Mekana karar verirken göz önünde bulundurulması gereken detaylar var mı?
Kır düğünü, salon düğünü, yada sade bir nikah, yemekli bir davet ya da kokteyl prolonge…  Öncelikle düğün temanıza karar vermeniz gerekiyor. Daha sonra ise bütçenizi belirlemelisiniz. Önerimiz pek çok mekandan fiyat alıp bütçenizi göz önünde bulundurarak ve seçenekleri bu doğrultuda eleyerek karar vermeniz. Davetli sayısı da yine göz önünde bulundurmanız gereken en önemli noktalar arasında… Mekana karar verirken ayrıca ulaşım kolaylıkları, kapasitesi, varsa paket programları, davet düşünüyorsanız mönü seçenekleri, personel sayısı gibi konularda bilgi almalısınız. Özellikle ara mevsimlerde değişiklik gösteren, beklenmedik hava durumlarına karşı da tedbir alın ve her ihtimale karşı kapalı salonları da bulunan yerleri tercih edin.

7- Düğün mekanında oturma düzeni nasıl olmalı?
Hangi davetlinin kiminle aynı masada oturacağına dikkatli karar vermelisiniz. Bu noktada, oturma düzenini oluştururken birlikte oturacak kişilerin yaşlarına ve yakınlık derecelerine dikkat etmelisiniz. İşin işinden çıkamıyorsanız, bizim önerimiz; gelin ve damadın oturduğu masanın hemen yanlarındaki masada şahitler, yakın arkadaşlar ve kardeşleri yerleştirebilirsiniz. Yine yakınlarda bulunan masalardan birini her iki tarafın aileleri ve aile dostlarına ayırmak yerinde olacaktır. Diğer masalarda kimin oturacağına ise yaşlarını ve yakınlık durumlarını göz önünde bulundurarak karar verebilirsiniz. Örneğin yaşlı konuklarınızın hepsini aynı masaya yerleştirmemeye özen gösterin. Çekingen olduğunu bildiğiniz davetlileri ise farklı masalara yerleştirin ve aileleri karıştırın.

8- Düğün için ne gibi farklı etkinlikler hazırlanabilir?
Son günlerde gelin ve damadın, çocukluk günlerinden başlayarak, düğün gününe kadar geçen tüm süreçlerini konuklar ile paylaşmasına olanak sağlayan slayt gösterileri çok moda. Giriş müziğinizin eşliğinde eşinizle özel bir dans gösterisi yaparak da daha başından düğüne damganızı vurabilirsiniz. Konuklarınızı etkileyebileceğiniz ve en özgür davranabileceğiniz detay ise düğün mekanının dekorasyonu. İstediğiniz renkleri, aksesuarları ve çiçekleri kullanarak harikalar yaratabilirsiniz. Bol renkli mumlar, kırmızı halı etkisi yaratacak gül yaprakları, sandalyelerin etrafına sarılan büyük, renkli kurdeleler… Evet dedikten hemen sonra gökyüzünü aydınlatan hava-i fişekler ya da havaya bırakılan beyaz balonlar da klasik ama etkileyici düğün detaylarından…

9- Evlilik listesini nasıl hazırlamalıyım?
Evlilik listenizi hazırlarken önce kategorileri belirleyin. Mobilya ve aksesuarlar, dekoratif eşyalar, beyaz eşya, elektronik eşya, yemek takımları, çatal bıçak takımları, bardaklar, servis parçaları ve diğer mutfak gereçleri, örtüler, banyo aksesuar ve ihtiyaçları… Sonra bu
kategorilerin altını doldurarak kapsamlı bir liste hazırlayın. Evlenecek çiftler evlilik listesi sistemini benimseyen veya sevdikleri bir mağaza ile görüşüp yeni evlerine hediye olarak gelmesini istedikleri ve ihtiyaçları olan eşyaları belirliyorlar. Tercihe bağlı olarak, çift yakın arkadaş çevresine bu listeyi bildiriyor veya çok yaygın olmasa da düğün davetiyelerinin içine bu listeyi şık bir formatta ekleyerek evlilik listelerini davetlilere duyurabiliyor.

10- Düğüne 1 gün kaldı? Bir aksilik çıkmaması için nasıl önlem almalıyım? Düğünden 1 gün önce, düğün günü yaşanabilecek aksilikleri düşünerek bir acil durum çantası hazırlayın. O gün süreceğiniz oje, aseton, tel toka, yedek çorap, gerekli makyaj malzemeleriniz, küçük bir dikiş seti vs… Yorucu bir güne başlayacağınızı unutmayın.
Gece erken yatın ve sabah erken kalkıp çok sıkı bir kahvaltı edin. Evden çıkmadan önce düğünün gerçekleşeceği mekanı arayıp her şeyin yolunda olup olmadığını öğrenin. Saçınızı ve makyajınızı eksiksiz tamamlamak için yeteri kadar zaman ayırdığınızdan emin olun. Nikahtan en az 4-5 saat önce kuaförünüze gidin. Düğün günü sürekli ayakta kalacağınızı göz önünde bulundurarak yanınıza yedek bir ayakkabı alın veya ayakkabılarınızın düğün gecesi sizi rahatsız etmemesi için, giymeden önce içinde 1 saat nemli bez bekletin ve ayağınıza pudra sürün.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top