Diyet bireyin sğlığını koruyabilmesi için gerekli olan beslenme düzenidir. Vücudun tam olarak ve eksiksiz beslenmesi ve çalışabilmesi her gün yaş, sıhhat durumu ve iş hayatı ile alakalı olarak en uygun besin oranının alınması gerekir. Alınan yiyecekler gerektirği kadar sindirilebilmeli, sindirim sisteminde işlenerek emilmeli ve böylece metabolizma için gerekli olan ana maddeler kana yeterince gelebilmelidir.
Uygun bir diyet suyun yanı sıra gerektiği kadar protein, yağ karbonhidrat, mineral ve karbonhidrat içermelidir. Vücut ağırlığının sabit kalabilmesi için bir diyetin kalori değeri, çalışma ve ısı yitimi ile harcanan toplam enerjiye eşit olmalıdır. Alınan kalori miktarı yetersiz ise depo maddelerin harcanmasıyla zayıflama oluşur.Alınan kalori miktarı harcanandan çok ise zamanla şişmanlık gelişir.
Bdensel işlevleri normal olan bir kişide günlük kalori gereksinimi 2500 – 3000 kcal’dir. Bu değer protein yağ ve glikozudengeli oranlarda içeren bir beslenmeyle sağlanabilir. Beslenme oranı bu bileşemlerden birinin yararına dengesiz hale gelirse az ya da çok bir süre sonra kaçınılmaz olarak kişide metabolik hastalıklar ve beslenme bozukluğu gelişecektir. Uygun bir diyet besinlerin yalnız nicelik olarak değil, nitelik olarak da iyi olduğu bir bileşime sahip olmaldır.
İlgili Aramalar: diyet, diyet nasıl yapılır, diyet nedir, sağlıklı diyet özellikleri, sağlıklı kilo verme, sağlıklı zayıflama, zayıflama, zayıflama nasıl gerçekleşir, Diyet
0 yorum:
Yorum Gönder