Lazer Epilasyon Uygulama Prosedurü
Lazer epilasyon uygulama prosedürü, uzman doktorların uygulama yapılacak bölgeyi kıl ve cilt tipine göre inceleyerek değerlendirmesi ile başlar.  İnceleme sonucunda, lazer epilasyona uygunluk durumu, olası sonuç ve yan etkiler kişiye aktarılır. Daha sonra uygulama işlemine geçilir. Lazer epilasyon uygulamasında uygun lazer tipinin seçilmesi çok önemlidir. Bu nedenle bir lazer kliniğinde aşağıdaki üç epilasyon cihazı da bulunmalıdır. Bu cihazlar nm cinsinden ışık dalga boylarına göre isimlendirilir. Bunlar:

- Diode Lazer Epilasyon
- Alexandrite Lazer Epilasyon
- Nd:yag Lazer Epilasyon
Uygun lazer epilasyon cihazı ve doz belirlendikten sonra lazer epilasyon işlemine başlanır.

Lazer epilasyon işleminin başarısı nelere bağlıdır?
Cihaz seçimi: Başarılı bir lazer epilasyon uygulaması için ilk adım, doğru cihazın seçimidir.

Cilt rengi: Uygulama yapılacak kişinin cilt renginin açık olması, uygulamada avantaj sağlar. Çünkü açık cilt tiplerinde doz artışı daha rahat yapılabilir. Lazer dozu ne kadar yüksek olursa başarı o kadar artar.

Kıl rengi: Lazer epilasyon uygulamalarında kalın kıllarda etkinlik fazla olur. Bu sebeple kıl ne kadar koyu ise lazer epilasyon o kadar başarılı olur. İnce tüylerde ise etkinlik çok az olur ya da hiç olmaz. Diode lazerler, bir kısım iyi seçilmiş ince tüylerde etkinlik sağlayabilir.

Epilasyonun uygulanacağı bölge: Epilasyonda en zor bölgelerden biri yüz bölgesidir. Yüz bölgesi için diode lazerler en ideal seçimdir. Alexandrite lazer yüz bölgesinde tercih edilmemelidir.  Koltuk altı, genital ve alt bacak bölgesi lazer epilasyona en iyi cevap alınan bölgelerdir.

Cinsiyet: Kadınlar lazer epilasyon için daha avantajlıdır. Erkeklerde başarı ortalaması kadınlara oranla daha düşüktür. Kadınlarda hormonal nedenli tüylenme varsa, hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir.

Lazer epilasyon öncesi nelere dikkat etmelidir?
Lazer epilasyondan en az bir ay öncesine kadar, kılları kökünden alan ağda, epilatör, cımbız, iple alma işlemleri yapılmamalıdır. Lazer epilasyonun etki edebilmesi için kılın köküne kadar uzanması gerekmektedir.

Lazer epilasyondan yine 1–1,5 ay öncesine kadar bronzlaşma olmamalı ya da solaryuma girilmemelidir.

Lazer epilasyon öncesinde kullanılan ilaçlar ve özellikle deri hastalıkları olmak üzere bilinen tüm hastalıklar doktora bildirilmelidir. Ayrıca son 6 ay içinde sivilce tedavisi görülmüş ise mutlaka doktora bilgisi verilmelidir.

Lazer epilasyon için ne gibi hazırlıklar yapılmaktadır?
Lazer epilasyon işleminden önce ıslak bir mendil ile bölge deodorant ve diğer kozmetiklerden temizlenir. Bölgedeki kıllar tıraş makinesi ile kısaltılır. İlk seanstan sonraki seanslarda vakit kaybını önlemek için kişi kısaltma işlemini 3 gün önceden de gerçekleştirebilir. Lazer epilasyon seansında ağrı genelde minimaldir. Fakat çok ağrı duyan kişilerde işlemden 1 saat önce lokal anestezik krem uygulaması yapılabilir.

Lazerle epilasyon uygulaması nasıl yapılmaktadır?
Lazer cihazında üretilen lazer ışınları, bir el aleti ile cilde uygulanır. 15 mm çapındaki bir alan, her seferinde tek tek atışlarla taranır. Lazer epilasyon işlemini yapan ve yaptıran kişiler, işlem sırasında mutlaka koruyucu gözlük takmalıdır. Cilde uygulanan ışınlar kılın yapısında bulunan ve siyah rengi veren melanin ismindeki boya maddesi tarafından tutulur. Tutulan ışık enerjisi, kılda ısı enerjisine dönüşür. Kıl köküne iletilen ısı, milisaniyelik bir sürede kıl kökünü tahrip eder. Bu anda hafif bir iğne batmasına benzer bir his duyulur, kıl köklerinde şişme ve kızarıklık gözlenir. Bu belirtiler kılların etkilendiğini gösterir. İşlem sırasında cihaz yoluyla sağlanan hava ve kontakt soğutma sayesinde cilt korunur, acı ve yan etkiler azaltılır. Soğutma esnasında bile kızarıklığın ve ödemin geçtiği gözlenir.

Lazer epilasyon sonrası:
Lazer epilasyon sonrası, 15–20 dakika aralıklarla bölgeyi buz uygulamasıyla ya da hava ile soğutmak cildi rahatlatır, kızarıklık ve şişlikleri azaltır ya da tamamen kaybeder.

- İşlem sonrası bölgeyi nemlendiricilerle nemlendirmek, yine cildin toparlanmasını sağlar.
- Lazer epilasyon sonrasında ilk 24 saat çok sıcak su uygulanmamalıdır.
- Epilasyonun uygulandığı bölgeyi terletici ağır sporlar yapılmamalıdır.
- Uygulama sonrası 15 gün boyunca bronzlaşmak amacı ile güneşlenmemeli ve solaryuma girilmemelidir.
- Lazer epilasyon, cildin yüz gibi açıkta kalan bölgelerine uygulanmışsa sonraki seansa kadar güneşli havalarda güneş koruyucu kullanılmalıdır.

Lazer epilasyon kaç seans uygulanır?
Lazer epilasyonun ortalama 6 seans uygulanması başarılı bir sonuç sağlar. Yüz bölgesi ve hormonal nedenli tüylenmelerde seans sayısı ortalama 10 olur. Seans aralıkları vücut bölgelerinde ortalama 2 ay, yüzde ise 1 aydır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top