Bu yazımızı okuyan cilt kanserini yenmiş, üstesinden gelmiş arkadaşlar yorum yazarak neler yaptıklarını, hangi işlemlerden geçtiklerini, acı vs gibi hisler duydular mı bizlerle paylaşırlarsa insanlarımız bilinçlenir ve erken teşhis ile hayatları sizlerin sayesinde kurtulmuş olur bir nevi...
Çoğu kişi cilt kanserinin güneşin zararlı etkilerinden kaynaklandığını düşünür. Çoğu kez bu doğru olsa bile cilt kanserinin üç şekli için başka risk faktörleri de vardır. Açık ciltli olmasanız veya kumsalda çok kalmasanız bile risk altında olabilirsiniz.
Bazal Hücreli Karsinom (BCC) Nedir?
BCC en sık görülen cilt kanseridir ve epidermisin (cildin üst tabakası) en altında bulunan bazal hücrelerden doğar.
Skuamöz Hücreli Karsinom (SCC) Nedir?
İkinci en sık cilt kanseri tipi SCC'dir. Skuamöz hücrelerde (bazal hücrelerin hemen üstünde) bulunur. BCC'ye benzemektedir çünkü genellikle yüz, kafa cildi, boyun, eller, kollar ve bacaklar gibi UV ışığına maruz kalan bölgelerde görülür.
Melanom Nedir?
Melanom cilt kanserinin en az görülen ama en tehlikeli şeklidir. Melanom melanositlerden köken alır (bazal hücrelerle birlikte alt epidermiste bulunurlar).
Kimler cilt kanseri riski altındadır?
Aslında hepimizin dikkatli olması gerekir. Çoğu cilt kanseri güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma sonucu oluşan mutasyonlarla ilişkilidir ama genetik yapı ve çevresel faktörler de önemli rol oynar. Risk faktörleri arasında şunlar vardır: nedbe dokusu oluşması veya kronik yangıya yol açan cilt hastalıkları (diskoid lupus veya cüzzam gibi), yanık nedbe dokuları, iyileşmeyen cilt ülserasyonları, radyasyon tedavisi, termal travma, arseniğe maruz kalma, organ nakli, genetik cilt durumları (albinizm gibi) ve immünsupresyon.
Neye dikkat etmem lazım?
Cildinize dikkat edin ve melanom saptamanın ABCÇD'sini dikkate alarak düzenli ben kontrolleri yapın. Şunlardan birini fark ederseniz dermatoloğunuzu hemen arayın:
A: Asimetri-Benin bir yarısı diğer yarısıdan farklıysa
B: Sınır- Belirsiz, düzensiz, net olmayan girintili sınırları varsa
C: Color/Renk-Benin bir yerinden diğerine rengi değişiyorsa (ten rengi, kahverengi, siyah, hatta bazen beyaz, kırmızı veya mavi tonları olabilir)
Ç: Çap-Kalem silgisinden daha büyükse
D: Değişim-Bir benin büyüklük, şekil veya renginde değişiklikler varsa
Ayrıca kaşıntılı bir ben, kanayan ve iyileşmiyor gibi olan bir lezyon veya elleriniz, ayaklarınız veya tırnak altlarınızda kahverengi lekeler görürseniz dermatoloğunuza haber vermelisiniz.
Bu makaleyi okuyarak bilgi almak için elinizden geleni yapıyorsunuz. Bunu devam ettirin, cildinizi incelemek için kendinize vakit ayırın ve dermatoloğunuza düzenli muayeneye gidin-bunlar yaşam boyu sağlıklı ve güzel bir cildi korumak için size yardımcı olacak adımlardır.
Home
»
cilt
»
Cilt Bakımı
»
cilt kanseri
»
cilt kanseri nedir
»
cilt kanseri riskleri
»
cilt kanserinde nelere dikkat edilmelidir
»
kimler cilt kanseri riski taşır
»
melanom nedir
» Cilt Kanseri Nedir, Melanom Nedir, Kimler Cilt Kanseri Riski Tasir, Nelere Dikkat Etmek Gerekir
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder