Sebebi bilinmeyen, müzmin karakterli, vücutta duyarlı noktaların varlığı ile giden yaygın ağrı sendromudur. Sabah tutukluğu, uyku bozukluğu, yorgunluk, hissizlik olağan özelliklerdir. İş yaşamında başarısızlık, sevilen bir kişinin ölümü, boşanma, kaza, bir başka hastalık gibi stresli bir olaydan sonra başlayabilir. Tek başına görülebildiği gibi bilinen müzmin karakterli bir başka hastalığa da (örneğin şeker hastalığı) eşlik edebilir. Kadınlarda erkeklerden 9 kat fazla görülür. Orta yaşlarda daha sık olmasına karşın 10-55 yaş arasında görülebilir.

Kas romatizması daha çok boyun-sırt ve bel bölgesine yayılım gösterir ; el ve ayaklarda da nadir değildir. Ağrı genellikle iki taraflı ve simetriktir, ancak bir tarafı daha fazla kullanma o tarafın duyarlılığını arttırır. Teşhis konulabilmesi için 3 aydan fazla süredir ağrının olması kuraldır.

Şikayetler; fiziksel ve ruhsal yorgunluk, gerilim, soğuk ve nemli hava, dinlendirmeyen uyku, hareketsizlik ile artar. Sıcak duş veya banyo, ılık- kuru hava, programlanmış aktivite, tatil, dinlendirici uyku ile azalır. Bu şikayetler günden güne değişmekle birlikte, her zaman vardır ve "normal günler" nadirdir.

Diğer sık görülen belirtiler : El-ayak parmak eklemlerinde ağrı, yorgunluk-bellek bozuklukları, uyku bozukluğu, gerilim tipi baş ağrısı, el-ayak parmaklarında solma, morarma ve kızarma, ağız ve göz kuruması hissi, karında gaz, kabızlık yada ishal, sık idrara gitme, aşırı gürültüye, ışığa tahammülsüzlük, ağrılı adet görme, anksiyete (titreme, bayılma hissi, tüylerin diken diken olması, mide rahatsızlıkları, baş ağrısı, terleme, çarpıntı, iştah azalması, göğüs ağrısı yada göğüste sıkıntı hissi, bulantı, boğazda yumru hissi, uykuya dalma güçlüğü, kişinin kendisini ya da beden fonksiyonlarını aşırı miktarda düşünmesi....), ilgi ya da zevk kaybı, iştah azalması, erken uyanma, hareketlerde yavaşlık, konsantrasyon yeteneğinde azalma, değersizlik duyguları, kendini eleştirme.

Tanı konması hasta için büyük moral kaynağıdır. Çünkü müzmin ağrıda : doktor doktor dolaşma, gereksiz ve çok sayıda tetkik, artan ilaç alımı, gereğinden uzun istirahatler, hemen iyileşme beklentisi, engellenme, öfke, ev durumunda kötüleşme tıbba ve kendisine özgüven yitimi, hayal kırıklığı, alternatif tedavilerde başarısızlık... şeklinde kapalı ya da kısır döngü olarak bilinen durumdan kurtulma umudu doğmuştur. Tek merkezden ekip olarak izlenen hastada tedavi yöntemleri; psikolojik destek, fizik tedavi ve rehabilitasyon, ilaçlar, duyarlı noktalara enjeksiyon, spordur.

Hastalar işin başında belirgin yararın elde edilmesinin aylar alacağını, tüm belirtilerin tamamen kaybolmasının nadiren olduğunu bilmelidir. Tedavide başarı; hastanın tedaviye ciddi katılımı ve hastalığının süresi ile ilgilidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top