dogru_nefes_alma_yontemleri

Sağ elinizi göğüs kafesinizin üstüne sol elinizi de karnınızın üstüne koyun. Üç kez derin nefes alın ve verin. Nefes alırken hangi elinizin daha fazla hareket ettiğine dikkat edin. Göğüs kafesiniz mi yoksa karnınız mı daha çok şişiyor? Göğüs kafesiniz daha çok hareket ediyorsa “Sığ Nefes”, karnınız daha çok hareket ediyorsa “Tam Nefes” alıyorsunuz demektir.

Sığ nefes ciğerlerin tam kapasite ile kullanılmadığı yanlış nefes alma biçimidir. Tam nefes ise ciğerlerin tam kapasite ile kullanıldığı, vücudumuza gerektiği kadar oksijen aldığımız bir nefes türüdür. Karnınızı şişirerek nefes aldığınızda tam nefese yakın bir nefes alıyorsunuz ve doğru nefes alıyorsunuz demektir.

Yanlış nefes alındığının göstergeleri
Nefes alırken diyaframı şişirerek değil, göğüs kafesini şişirerek nefes almak, ağızdan nefes almak, omuzlar düşük dik olmayan bir sırt ile oturmak (bunlar ciğerlerimizi tam kapasite ile kullanmamamıza neden olur)
Yanlış nefes alıyorsanız;
-Kalp krizi riski artar
-Tansiyon dengesizleşir
-Stres seviyesi düzenlenemez
-Enerji düşük olur
-Hücrelere daha az oksijen gittiğinden rahatsızlıklar artar
-Aslına bakarsanız tüm organlarımız hücrelerden oluştuğuna göre fiziksel hastalıklarımızın büyük bir kısmına yanlış nefes almak needen olabilir de denebilir. Dünya Sağlık Örgütü‘nün doğru nefes alıp vermenin standartı nedir? sorusuna cevap; sadece burundan nefes alıp vermektir.

Neden burundan nefes alıp vermeliyiz?
Burundan nefes aldığımızda ciğerlerimize, bronşlarımıza gidecek hava burunun içinde ısıtılır ya da soğutulur. Yani bedene uyumlanır. Burunun içindeki mukoza sayesinde nemlendirilir. Hava içerisindeki parçacıklar, tozlar burun tarafından filtrelenir ve arındırılır. Eğer burun tarafından alınan hava yine burun tarafından verilmezse filitrenen yabancı maddeler beden dışına atılamaz ve burunda kalır.

Nefes alırken dikkat etmemiz gerekenler;
-Diyaframı kullanmak: Diyaframı tam kulladığımızda ciğerlerimizi de daha fazla kullanmış oluruz. Diyafram ayrıca iç organlarımıza da masaj yapılmasını sağlar. Böylece o organlar toksinleri daha rahat atar ve kan akışı daha etkin olur.
-Sessiz nefes almak: Nefes alıp verirken duyulan hırıltılar ya da gürültülü nefes almak doğru nefes alınmadığının ya da solunum sistemindeki rahatsızlıkların göstergesidir. Doğru nefes sessizdirr. Mücadele etmez, gürültü çıkarmaz.
-Nefes alıp verirken tüm ciğerleri kullanmak: Akciğerlerimiz sağda üç lob, solda iki lob olmak üzere beş bölümdür. Yanlış nefes alışkanlıkları nedeniyle tam kapasite kullanamıyoruz. Nefes tekniklerini hayatınızda uygulamaya başladığımızda akciğer kapasitemizi daha etkin kullanmaya başlarız. Tam kapasite ile kullanmak için daha gelişmiş egzersizler de vardır.
-Dakikada alınan nefes sayısının 8′in altına indirilmesi: Uzmanlar 13 yaş sonrası bir insanın dakikada 12-15 arasında nefes aldığını bildiriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği dakikada nefes alıp verme sayısı ise 8′dir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top