Çocuklarda Grip ve Soğuk Algınlığı
Havalar soğuk geçiyor. Mevsimin en sık hastalıklarıdan birisidir grip. Soğuk algınlığı gripten farklıdır. İklimin değişimi ile virüs adlı mikroorganizmalar doğada üreyip solunum yoluyla buruni boğaz ve akciğere giderek hastalık yapar.
Soğuk algınlığı neden olur?
Soğuk algınlığı, halsizlik, kas ağrıları, hapşırma ve hafif burun akıntısı ile oluşur. Pek ateş yoktur. Gripal enfeksiyonlarda ateş, öksürük, burun akıntı veya tıkanıklığı, boğaz ağrısı vardır. Her iki hastalığı da rino, rsv gibi virüsler yaparlar. İnsanın vücut direncine göre belirtiler kişiden kişiye değişir. Özellikle 1 yaş altı çocuklarda erken tedavi edilmezse bronşit ve zatürreye kısa sürede çevirir.
Grip tedavisinde neler yapılıyor?
Eğer 6 ay üzeri çocuk senede 3 veya 4′den fazla grip oluyorsa, eylül ayından mayıs ayına kadar grip aşısı yaptırabilir. El temizliği ve ortam havalanması çok önemlidir. Gripal enfeksiyonlarda antibiyotik verilmez. Eğer ateş çok yüksekse (38,5 derece ve üstü); boğaz enfeksiyonu varsa antibiyotik verilir. Uygun burun damla ve spreyleri 3 veya 5 gün kullanılır.
Ekinezya, kefir, c vitaminli yiyecekler, bal, proposil, muz grip için yararlı gıdalardır. Piyasada bulunan immün sistemi destekleyici bazı bitkisel ilaçlar otörlerce faydalı veya faydasız olarak görülmektedir. Beta glukagon isimli maddenin faydalı olduğu da ileri sürülmektedir.
Son yıllarda bazı antiral ilaçlarda ağız gripal enfeksiyonlarda kullanılabiliyor. Grip sırasında öpüşmekten, el sıkışmaktan kaçınmak, öksürürken ağız kapatmak gerekir. Vitaminlerin gripe direkt faydası yoktur. İstirahat ve stressiz yaşam faydalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder