ilk-yuz-nakli

Türkiye'nin beşinci yüz nakli operasyonu kapsamında Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzü ile çenesinin başarılı bir şekilde Recep Sert'e nakledildiği belirtildi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından saat 07.30 sıralarında başlayan nakil ameliyatı tamamlandı.

Prof. Dr. Özkan başkanlığındaki ekip tarafından 43 yaşındaki Polonyalı turist Andrzej Kucza'dan alınan yüz, 2007 yılında silahını temizlerken av tüfeğinin ateş alması sonucu yüzünden yaralanan 27 yaşındaki Recep Sert'e nakledildi.

Nakil işleminde, kazada çenesini ve sol gözünü kaybeden Sert'in yüzünün yanı sıra çenenisinin de değiştirildiği öğrenildi. Recep Sert'e tam yüz nakli yapıldığı, göz kapakları ile kulakları hariç, kaşları, burnu ve alt çenesi ile üst çenesinin değiştirildiği kaydedildi. Çene nakil işleminin ise Türkiye'de ilk olduğu bildirildi.

Muğla'da tatil yaptığı sırada boğulma tehlikesi geçiren ve kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın organlarının bağışlanması üzerine, yüzünün Bursa'da yaşayan Recep Sert'e nakledilmesi kararlaştırılmış, dün saat 21.30 sıralarında nakil için işlemler başlamıştı.

''Güzel bir ameliyat oldu''

Türkiye'nin beşinci yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi Senato Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Ameliyatın zevkli geçtiğini ifade eden Özkan, "Bu tür hastaların ameliyatında ameliyatları zevkli yapabiliyorsanız, 'zevkli oldu' diyebiliyorsanız hakikaten daha mutlu oluyorsunuz. Bu da güle oynaya çok güzel bir ameliyat oldu. Tüm ekibimize teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de ilk, dünyanın sayılı çift çene nakli

Türkiye'nin dördüncü yüz nakli yapılan Turan Çolak'ın ameliyatının komplike bir vaka olduğuna işaret eden Özkan, hastanın kulağını, saçlarının büyük kısmını, tüm yüzü içeren bir nakil yaptıklarını söyledi.

Bu hastada da farklı bir durumun söz konusu olduğunu dile getiren Özkan, şöyle konuştu:

"Hem üst çene hem alt çenenin beraber taşınması ve adapte edilmesi çok zordur. Bunun belli bir düzen içinde, canlı bir şekilde nakledilmesi çok daha önemli. Dünyada sayılıdır, bu ikinci ya da üçüncü vakadır. Hastanın hem görüntüsü hem de yemesi içmesi açısından önemli bir ameliyattı. Türkiye'de çift çene nakli ilk defa yapılıyor."

Bir gazetecinin, çeneyi ne zaman kullanabileceğini sorması üzerine Prof. Dr. Özkan, çenenin 6 hafta sonra kullanılabileceğini ancak onu hissetmesinin önemli olduğunu ifade ederek, hissetme hareketlerinin de en az 1 yılı bulacağını bildirdi.

"Biz artık ustalaştık"

Nakil işlemlerinin dün saat 05.00'de başladığını ve 24 saat geçmeden tamamladıklarını anlatan Özkan, şöyle devam etti:

"Çok hızlı oldu, biz artık ustalaştık, çok daha rahat yapıyoruz. Her şey kağıt üzerinde yazıldığı gibi çok rahat bir şekilde gerçekleştiriliyor. Ekip de artık çok kuvvetli, hiçbir zorluk olmadan rahat bir şekilde herşeyi planlayıp Muğla ilinden dokunun buraya getirilmesi, hastanın İzmir'den getirilmesi sağlandı."

Organ vericinin yabancı uyruklu olmasının hatırlatılması üzerine Özkan, Gazi Üniversitesinde yapılan naklin de yabancı uyruklu bir kişiden gerçekleştirildiğini, dünyada bunun örnekleri olduğunu kaydetti. Türkiye'de 5 yüz naklinin yapıldığını, bunun 3'ünün Akdeniz Üniversitesinde gerçekleştirildiğini dile getiren Özkan, bu tür operasyonların örnek olması temennisinde bulundu.

Bu tür ameliyatların zor ameliyatlar olduğunu söyleyen Özkan, "Bu tür ameliyatlar hep stres altında yapılır, cerrahlar stres altında olur ve etrafa saldırır ama bizim ameliyatımız gayet zevkli geçti. Konuşa konuşa bir şeyleri paylaşıyoruz, hiç stres olmadan, fikir sorarak, bilgi alışverişi yaparak ameliyatı yaptık. Zevkli, güle oynaya bir ameliyattı" diye konuştu.

Ameliyatın başarılı geçtiğini ancak 10 günlük sürenin çok önemli olduğunu vurgulayan Özkan, bir aylığın, bir yıllığın hasta için riskli olduğunu ifade etti. Şu an için bir tersliğin sözkonusu olmadığını belirten Özkan, "Allah korusun bir terslik olursa çok üzülürüz" dedi.

Yüz naklinde alıcı ile verici arasında 15 yaş farkı bulunduğunun hatırlatılması üzerine Özkan, yüzün çok kolay bulunan bir doku olmadığını, 20 yaşına kadar kullanma olasılığı olduğunu kaydetti. Yüzün çok yıpranmadığını, çok da yaşlı olmadığını anlatan Özkan, "Hastamızın profiline uyan bir yüzdü" diye konuştu.

Hastanın göz kapakları hariç yüzünün tamamının alındığını belirten Özkan, ikinci ya da üçüncü gün uyandırmayı planladıklarını bildirdi.

Özkan, dünyada yüz nakli operasyonunun 25 tane olduğunu kaydederek, Türkiye'de ise 5 operasyon yapıldığını, üniversite olarak bunların 3'ünü gerçekleştirdiklerine dikkati çekti. Özkan, yüz nakli sayısında Fransa'nın birinci, Türkiye'nin ise ikinci sırada yer alabileceğini dile getirdi.

AA

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top