SAMSUN'da Medicana Hastanesi Halk Sağlığı Hekimi Dr. Remzi Karşı, 24 Mart Dünya Tüberküloz (Verem) Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyada her gün yaklaşık 3 bin 800 kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini söyledi.

Özel hastanenin Genel Müdür Yardımcısı olan Halk Sağlığı Hekimi Dr. Remzi Karşı, dünyada en çok ölümlerin meydana geldiği AIDS'den sonra ikinci sırada tüberküloz hastalığının geldiğini belirtti. Sigara içmenin tüberküloza yakalanma riskini 3 kat arttırdığını dile getiren Dr. Remzi Karşı, "Şeker hastalarının da tüberküloza yakalanmaları daha kolay ve iyileşmeleri diğer hastalara göre daha zor olmaktadır. Şeker hastaları tüberküloz yönünden taranmalı, aynı zamanda tüberküloz hastalarında da şeker hastalığı kontrolleri yapılmalıdır. Geleceğimiz olan çocuklarda durum daha vahimdir. Bir bölge ya da ülkede tüberküloz kontrol altında değil ise en çok çocuklar ve gençler hastalıktan etkilenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her yıl 500 bin çocuk tüberküloza yakalanmakta ve 70 bini ölmektedir. HIV/AIDS ve tüberküloz birlikteliği 2011 yılında 1.1 milyon hastada saptanmıştır" dedi.

YILDA 4 MİLYON İNSAN ÖLÜYOR

Dünyada en çok ihmal edilen hastalığın tüberküloz olduğunu belirten Dr. Karşı, "Çok ucuza çok büyük oranda tedavi edilebilen bir hastalıktan yılda hala bir milyon 4 bin insan ölmektedir. Günde yaklaşık 3 bin 800 insanın ölümüne sebep olmaktadır. Ülkemizde sağlıkta dönüşümde tüberkülozla mücadeleye devam edilmiş, verem savaşı dispanserlerinin varlığı sürdürülmüştür. Dünya Sağlık Örgütü Küresel Tüberküloz Raporu'na göre Türkiye'de var olan hastaların yüzde 85'i kayıt altındadır ve hastalık, en sık İstanbul olmak üzere büyük kentlerin yoksul halk kesimlerini etkilemektedir. 2006 yılında 20.526 kayıtlı hastadan 2011 yılında sayı 15.679 düşmüştür. Kayıtlı hasta sayısında yılda yüzde 5'lik bir azalma söz konusudur" diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top