Saçkıran saçlı deride, kaş, kirpik ve vücudun tüyle kaplı bölgelerinde kıl kaybı yapan bir hastalıktır. En sık saçlı deride görülür. Saçlı deride yama veya bozuk para şeklinde saçsız kalmış alanlar görülür. Bu saçsız alanlar bir tane veya çok sayıda olabilir. Saçkıran hastalığında nadiren tüm saçlı deride kıl kaybı olabilir. Hatta hastalık tüm vücuttaki tüylerin dökülmesi şeklinde görülebilir.
Saçkıran en sık çocuk ve genç erişkinlerde görülür. Hastaların %60’ı 20 yaş altındadır. Saçkıran hastalığında %10-30 oranında aile öyküsü bulunabilir.
Saçkıran hastalığının nedenleri bilinmemektedir. Ancak stresin saçkıranda önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Saçkıran hastalarında tiroit problemleri yani guatr ve kansızlık sıklıkla görülebilmektedir. Ancak bu hastalıklar saçkıranın nedeni değil, şiddetlendiren faktörlerdir.
Saçkıranın hastalık seyri genellikle iyileşme ile sonuçlanır. Saçkıran hastalığı ortaya çıktıktan sonra %30 hastada 6 ay içinde iyileşme olabilir. 1 yıl içinde ise %50 oranında iyileşme görülebilir.
Erken yaşta başlayan ve yaygın saç dökülmesi olan hastalarda saçkıran hastalığının iyileşmesi diğer hastalar göre daha güç olabilir.
Saçkıran hastalarının %10-20’ sinde tırnak bozuklukları görülebilir. Tırnak kalınlaşması, tırnak yüzeyinde çukurcuk ve çizgiler başlıca tırnak bozuklularıdr. Saçkıranda tırnak bozuklukları hastalığın seyrinin şiddetli olacağının bir bulgusudur.
Saçkıran hastalarında rutin yapılan laboratuar testleri yoktur. Ancak özellikle çocuklarda tiroit testleri yapılmalıdır.
Saçkıran Bulaşıcımıdır?
Hayır saçkıran bulaşıcı bir hastalık değildir. Yiyeceklerle ,içecekler veya teneffüs yoluyla herhangi bir bulaşma belirtisi gözlenmemiştir.
SAÇKIRAN TEDAVİSİ
TOPİKAL (DERİYE SÜRÜLEREK UYGULANAN) KORTİKOSTEROİDLER:

Kortizonlu krem ve losyonlar tedavi başlangıcında kullanılabilir. Genellikle hafif vakalarda tedaviye yanıt alınır.
İNTRALEZYONER KORTİKOSTEROİDLER:
Saç kaybı olan bölgeye belli oranlarda, çok ince uçlu iğnelerle saçlı deri içine kortizon enjekte edilir. Çok yaygın saç dökülmesi olmayan hastalarda, bu tedavi şekliyle çok güzel sonuçlar alınabilir.
SİSTEMİK KORTİKOSTEROİDLER:

Şiddetli vakalarda ağız yoluyla veya iğne olarak kortizonlu ilaçlar kullanılır. Kısa süreli kullanılması gereklidir. Uzun süreli kullanımlar sonrası saçkıran hastalığının tekrarı sık olarak görülür. Ayrıca kortizonun yan etkileri ile karşılaşılabilir.
TOPİKAL ANTRALİN:

Antralin maddesi belli oranlarda pomat şeklinde deriye uygulanır. Deriyi tahriş ederek ve bilmediğimiz mekanizmalarla etkili olmaktadır. Kumaşları mor renge boyayabileceği için kullanırken kıyafet ve çarşaflara dikkat edilmelidir
TOPİKAL MİNOXİDİL:
Saç dökülmesi tedavisinde yaygın kullanılan %5 minoxidil, saçkıran hastalığında faydalı bulunmuştur. Diğer tedavilerle birlikte kullanılmaktadır.
TOPİKAL İMMUNOTERAPİ:
PSORALENLİ ULTRAVİYOLE TEDAVİSİ (PUVA):
Ultraviyole A ışınları, psoralen maddesi içilerek veya saçkıran bölgesine sürülerek hastalıklı bölgeye uygulanır. Diğer tedavilerden yanıt alınamamış hastalarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir.
TOPİKAL PİMECROLİSMUS, TACROLİMUS:
Saçkıran tedavisinde yeni denenmeye başlamış ilaçlardır. Tedaviden başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
 
İlgili Aramalar: Saçkıran Nedeni,Saçkıran Tedavisi,Saçkıran Sorunu,Saçkıran Çözümü,Saçkıran Tedavileri,Saçkıran Olma Sebepleri

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top