Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Selin Ok, bayramda çikolatadan mümkün olduğunca uzak durulması, tüketilecekse de bitter çikolata yenilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazan ayı boyunca oruç nedeniyle aralarında uzun zaman olan iki öğünle beslenmeye alışan vücudun Ramazan sonrası normal beslenme programına geçtiğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Selin Ok, "Ramazan ayında iki veya üç öğün yenildiği için metabolizma yavaşlar. Duran veya duraksayan metabolizmayı hızlandırmak için az az ama sık sık yemek yenilmeli. Ancak oruç tutan insanlar oruç tutmayı kestikleri zaman da genelde daha fazla yeme ihtiyacı hissediyorlar. Küçülen mide, yoğun bir şekilde şekerli ve hamurlu yiyeceklerin ikram edildiği bayramda zorlanıyor. İnsanlar bu dönemde en çok hazım sorunu ile mide ve bağırsak rahatsızlıklarıyla karşılaşıyor" diye konuştu.

Öğün Sayısı 6 Olmalı

Ramazan ayından sonra öğün atlanmadan yemek yenilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Selin Ok, '"Her zaman söylediğimiz gibi tahıllı yiyeceklere ağırlık verilmeli. Fazla karbonhidrat ve şeker içeren yiyeceklerin tüketilmesinde aşırıya kaçınılmamalı. İkram edilen şeylere kısmen 'hayır' demeyi bilmeli ve bir günde en az 8 ila 20 bardak arası su içmeliyiz. Günde en az 6 öğün beslenmeliyiz. Öğünlerde de sebze ve meyveye ağırlık vermeliyiz. Hamurlu ve şekerli yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Bu arada her gün yarım saat tempolu yürüyüşü de unutmamak gerekiyor" dedi.

Bol Meyve Tüketin

Bayram keyfinin hastanede bitmemesi için fast food, çikolata, şekerli tatlılar, hamurlu yiyecekler, çerez gibi yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini anlatan Diyetisyen Selin Ok, şöyle devam etti: "Mesela bayramların vazgeçilmezi olarak bilinen çikolata yerine meyve tüketimine ağırlık verilmeli. Elma, üzüm, incir, muz, kayısı gibi mevsim meyveleri tüketilebilir. Ya da çikolata yerine 1-2 top meyveli dondurma tercih edilebilir. Eğer çikolata da tercih edilecekse çok fazla yememek koşuluyla bitter çikolatayı önerebiliriz."

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top