Kişiliğiniz uzun yıllar boyunca oluşmuştur, ama bir yandan da sürekli olarak gelişir ve değişme gösterebilir. Ufak bir çaba ile bu konuda olumlu sonuçlar alabilirsiniz:

* İçinde bulunduğunuz durumlar nedeniyle başkalarını ve dış koşulları suçlamayı bırakın. Yetersizliğinizden başkalarına söz etmeyin. Çevrenizdekiler sizi ya işinizi iyi yaptığınızı ya da yapamadığınızı söyleyeceklerdir. Bunu zaten siz de bilebilirsiniz. Eksikliğinizin ne olduğunu kendiniz anlamaya çalışın. Mümkün olanları düzeltmeye bakın. Hayatınızda değiştirmeyeceğiniz şeyleri ise olduğu gibi kabul etmeyi öğrenin.

*Ben yanlızca bir ev kadınıyım, ya da yaptığım iş alt tarafı bir sekreterlik gibi sözlerle kendinizi aşağılamayın. Size kompliman yapıldığında ciddiye alın. Başkalarının sizinle ilgili yorumlarını hoş görü ile karşılayın. Başkaları hakkında tatsız şakalar yapanların aslında kendi kişiliklerini ortaya koyduklarını unutmayın

*Kendi görüşlerinize inanın. Kararlarınızı kendiniz verin. Hayır demek istediğinizde hayır deyin. Ne düşündüğünüzü söylemekten çekinmeyin, herkesin katkıda bulunabilme yeteneği vardır.

*Kendi mutluluğunuzu ya da mutsuzluğunuzu önemseyin. Başkalarının daha mutlu, daha başarılı, daha zengin olduğunu düşünmekten vazgeçin.

* Önemli olan sizin yaşamınızdır. Bunu unutmayın yaşamınıza yön verecek görüşlerden en doğru olanı sizin kendi görüşlerinizdir. Yaşamınızı nasıl düzenlemeniz gerektiği konusunda çevreizdekilerin söylediklerini önemseyecek yerde onların nasıl davrandığına ve yaşamlarına bakın. Bu gözlem sizin için uyarıcı olabilir.


İlgili Aramalar: kişiliğe etki eden faktörler, kişilik, kişilik gelişimi, kişilik oluşumu, Kişilik Gelişimde Önemli Noktalar

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top