Genel kural, herhangi bir görme bozukluğu olduğunda , rahat açık seçik görmede güçlük çekildiğinde muayeneye gitmektir. Rahatsızlığın ışığın gözde kırılmasıyla ilgili ve gözlükle düzeltilebilen bir aksaklıktan mı, yoksa tedavi gerektiren bir bozukluktan mı ileri geldiğini saptamak önemlidir.
Çocukların gözleri doğumdan sonra yetişme çağına kadar düzenli bir biçimde kontrol edilmelidir. Çünkü bu sürede çocuğun göz bebeği gelişme halinde olduğundan görme yeteneğinde büyük gelişmeler ortaya çıkabilir. Görme bozukluğu farkına varılmadığı taktirde okuldaki başarısını etkiler.Çocuk okumada güçlük çekebilir ya da arka sıralarda oturduğunda tahtayı göremeyebilir. Gözlük takan çocuklar her altı ayda bir göz muayanesinden geçirilmelidir.
Yirmi yaşına geldikten sonra gözlerin gelişmesi tamamlanır Yakın ya da uzak görmede herhangi bir sorun yoksa artık gözleri kontrol ettirmeye gerek kalmaz . Gözlük takılıyorsa ancak bunları değiştirme gereği duyduğunda kontrole gitmek gerekir. Çünkü yetişkinlerin görme durumunda çok büyük değişme olmaz.
Kırk yaşlarına gelince çoğu insanda , görme bozuklukları ortaya çıkmaya başlar. Bu doğal bir sonuçtur. Göz merceği zamanla yavaş yavaş sertleştiği ve dışbükey olma özelliğini yitirdiği için yakın nesneler üzerinde odaklaşma güçleşir . Bu nedenle bu yaşlardan sonra iki yılda bir göz muayenesi yaptırmak gerekir. Gözlük kullanıyorsa 45 ile 65 yaşları arasında iki üç yılda bir mercek değiştirmek daha kuvvetli gözlük camları taktırmak gerekebilir. Yakın gözlüğü kullananlarda bir süre sonra uzak görme bozuklukları başlar. Bu durumda göz doktoru dışbükey ve içbükey merceklerin birlikte yerleştirilmiş olduğu bifokal ( çift odaklı ) gözlük kullanılmasını önerir . Böylece sürekli gözlük değiştirme külfeti ortadan kalkar .
İlgili Aramalar: bebeklerde göz muayenesi nezaman yapılır, çocuklarda göz muayenesi, çocuklarda göz muayenesi ne zaman yapılır, ergenlikte göz muayenesi ne zaman yapılır, göz muayenesi, göz muayenesi nasıl yapılır, hangi durumlarda göz muayenesi gereklidir, Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır
0 yorum:
Yorum Gönder