Bu yıl son yılların en soğuk zamanlarıyla karşı karşıya olacağımız söyleniyor.Her yıl ülkemizde ve dünyada yüzlerce insan donarak hayatını kaybediyor. Şiddetli soğuklarda donma riski insan hayatını tehdit ediyor. Bu nedenle öncelikle donma durumlarına karşın insanlar önlem almalıdır.
Donma riskine karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıralayabiliriz;
-Kışın arabayla uzun yolculuklara çıkılıyorsa, yanımıza mutlaka battaniye, kibrit, başımızı, kulaklarımızı ve ellerimizi kurumak için, bere eldiven, kulaklık bulundurun.
-Donmaya yakalanabileceğiniz bir yerde mahsur kalırsanız, kesinlikle tamamen hareketsiz kalmayın, ancak kendinizi terletecek hareketlerden de kaçınmalısınız.
-Asla karın üzerine oturulmamalı ve üzerimiz ıslatılmamalı.

Donmalar 3 kısma ayrılmaktadır.
1.derecede donma vakaları hafif vakalar ve erken müdahele edildiği durumlarda hızlı bir düzelme sağlayan vakalardır.
2. derecede donma vakalarında ise deride solukluk,uyuşukluk, halsizlik ile takiben kızarıklık ve iğneleme hissi, bu aşamadaki donun en önemli belirtileridir. Bu vakalarda zarar gören bölgede gerginlik hissi, ödem, şişkinlik, ağrı ve içi su dolu kabarcıklar meydana gelir ve su toplayan yerlerin iyileşirken siyah kabuklara dönüşür.
En önemli ve en ciddi olan 3. derece donma vakalarında ise, dokular geriye dönülmez biçimde hasara uğrar.Bu durumda da canlı ve sağlıklı deriden kesin hatları ile ayrılan siyah bir bölge oluşur.

Donma vakalarında yapılabilecek ilk yardım ;
Donma durumundaki kişi ılık bir ortama alınır ve hava ile teması kesilmelidir.
Bilinç kaybı olmamışsa hasta öncelikle sakinleştirilmeli ve dinlendirilmelidir.Bu süreçte hareket ettirilmemelidir.
Üzerindeki soğuk ve ıslak kıyafetler çıkartılarak kuru kıyafetler giydirilmelidir.
Vücutta su toplamış bölgeler var ise asla patlatılmamalıdır. Su toplayan bölgelerin üstü temiz bir bezle örtülmelidir.
Donma durumlarında vücut hiçbir şekilde ovulmamalıdır. Vücut ısısının doğal yollarla normale dönmesi sağlanmalıdır.
El ve ayaklar doğal pozisyonda tutulmalı. Eller yumruk yapılmışsa ve ayaklar büzülmüşse açılmaya çalışılmamalı.
Isınma işleminden sonra hala hissizlik varsa bandaj yapılmalı. El ve ayaklar yukarı kaldırılmalı, tıbbi yardım istenmelir.


İlgili Aramalar: 1. derecede donma, 2.derece donma, 3. derece donma vakaları, donma, donma aşamaları, donma belirtileri nelerdir, donma durumu nasıl gerçekleşir, donmalarda ilk yardım, donmalarda ilk yardım nasıl yapılır, Donmalarda ilk Yardım

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top