Ağız kokusu nedir?

Hem erkek hem de kadınların birçoğunda görülen ve rahatsız edici bir sağlık problemi olan ağız kokusu, ağzımızda kalan artık maddelerin hidrojen sülfür içerikli bir bakteri oluşturmasıyla meydana gelir. Toplumda “nefesin kokuyor” sözü ile adlandırılan ve nefesi kokan kişileri sosyal açıdan rahatsız edici bir duruma düşüren ağız kokusu problemi fizyolojik, patalojik ve psikolojik olarak üç aşamaya ayrılır. Burada tıbbı bilgilerle sizleri yormaktan ziyade sizlerin merak ettikleri ve anlamak istedikleri bilgiler yer vermek adına bu ayrımları detaylı olarak incelemeyeceğim. Şimdi ağız kokusunun nedenlerine ve tedavi yöntemlerine bakalım.

Ağız kokusuna neden olan etmenler nelerdir?

Ağız kokusu yapan pek çok neden sayacağım şimdi sizlere. Halk arasında ağız kokusunun doğuştan geldiğini kabul edip bir çözüm ve bir neden aramayan kişiler bu konuda oldukça yanılıyorlar. Çünkü ağız kokusunun hem nedeni hem de çözümü bulunuyor. Ağız kokusunun nedenlerine bakacak olursak;

-Dişlerimizde kalan yemek artıkları, çay kahve gibi içecek maddelerin lekeleri zamanla bakteri oluşumuna sonrada ağız kokusuna neden olur.

-Diş sağlımıza verdiğimiz önemin eksikliğinden doğan çürük dişler yine ağız kokusunun belirleyicileri arasında yer alır.

-Bademcik iltihapları bir başka nedendir.

-Tükürük bezlerinin az yada fazla çalışması, ağız kuruluğu nefesimizin kokmasına neden olur.

-Ağız içinde oluşan yaralar ve diş eti problemleri yine olaya nedensel baktığımızda karşımıza çıkan sebeplerdendir.

-Ancak bazen sorun ağız dışındaki bölgelerden de kaynaklanabilir. Şeker hastalığı ağız kokusunun bir diğer önemli problemdir.

-Karaciğer yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları gibi hastalıklarda ağız kokusunu etkileyen unsurlar içinde yer alır.

Ağzımızın koktuğunu nasıl anlarız?

Ağız kokumuzun olup olmadığını evimizde yapacağımız bir kaç küçük ve basit yöntemlerle anlayabiliriz.

Büyüklüğüne kendinizin karar vereceği bir diş ipini alıp büyük azı dişlerinizin üzerine yerleştirin,biraz beklettikten sonra çıkarın ve kırkbeş saniye sonra ipi koklayın. Burnunuza hoşunuza gitmeyen bir koku geliyorsa ağız kokusu probleminiz var demektir.

Bu tür testlere ne derece güvenilir diyenlerdenseniz o zaman bir kulak burun boğaz uzmanına gidip objektif bir test yaptırın. Bu tür ağız kokusu tespitleri için hastanelerde gaz odaları bulunmaktadır.

Hastalıklarımızın tespitini elbette doktorlara bırakmalıyız ancak ağız kokusu gibi bir problemin teşhisi için kendimize yakın bulduğumuz birine örneğin annemize ya da eşimize ağız kokumuzun olup olmadığını sorabiliriz. Eğer böyle bir problemimiz varsa onlar bizlere mutlaka söyleyeceklerdir. Ağız kokusu sorunu tespitinden sonra sıra gelir ağız kokumuzun tedavi yöntemlerine.

Ağız kokusundan kurtulmanın pratik yolları;

*Dişleriniz her gün en az iki kere fırçalayın.

Klasik oldu farkındayım ancak diş sağlığı tıpkı el ayak sağlığı kadar önemlidir. Gün boyu sıcak-soğuk, yağlı, asitli, şekerli bir çok yiyecekten sonra dişlerimizi fırçalamadan, temizlemeden yatmamız sabah kalktığımızda ağzımızda çok korkunç bir koku yayar. Buna sebep vermemek için dişlerimizi düzenli bir şekilde fırçalamalıyız. Hatta fırçalamakla kalmayıp diş ipi de mutlaka kullanın.

*Sakız çiğneyin

Sakız çiğnemek hem çene kaslarınızı geliştirir hem dişlerinizin yapısını düzeltir hemde dişlerinizin arasında kalan kırıntıları, atıkları temizlemenize yardımcı olur. Diş temizlenin bir diğer yolu da sakız çiğnemektir. Günlük koşturmaca içinde diş fırçalamaya vakit bulamayanlar için önerilir. Tabiki şekersiz sakızlar.

*Kafeinli içeceklerden, sigara ve alkolden uzak durun.

Bildiğiniz gibi bu tür kafeinli, asitli içecekler ağız kokusu oluşumunda etkilidir. Sigaranın zararından ise bahsetmeye bile gerek yok hepimiz bu konuda bilinçlendik.

*Maydanoz yiyin.

Maydanoz günlük bir kaç tutam tüketildiğinde ağızda ki kötü koku oluşumunu engeller ve eğer varsa ağızdaki kokuları da giderir.

*Soğan ve sarımsak gibi gıdaları çiğ tüketmeyin.

Bu tür gıdalar çiğ tüketildiklerinde ağızda gün boyu bir koku bırakır. Ağız kokusu olan kişiler bu yiyecekleri tükettiklerinde koku daha da artar.

*Yiyeceklerinizde ki baharat  ve şeker oranını azaltın.

Yemeklerinizde ki baharat oranını azaltarak ağız kokunuzun nedenlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Kullandığınız şeker miktarının azalması sizi düş çürümelerine karşı koruyacak dolayısıyla ağız kokunuz oluşmayacaktır.

*Günlük en az 8 bardak su için.

Diş temizliğinden sonra ağız kokunuzun çözümü olacak su tüketimini hayatınızın olmazsa olmazları arasına almalısınız. Sadece ağız kokusu için değil tüm vücudunuza iyi gelecek olan su tüketiminizi artırarak ağız kuruluğundan kurtulacak ve beraberinde ağız kokusu probleminizi gidereceksiniz.

Tüm bunlar sizlere yardımcı olabilecek bir kaç basit yöntem. Baş edemediğiniz bir ağız kokusu problemi yaşıyorsanız geç kalmadan bir kulak burun boğaz uzmanına gidip tedavinize başlamalısınız.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top